marți, 19 mai 2009

Moussaka de vinete

Un fel specific grecesc, destul de laborios ca pregătire, dar merită tot efortul - este un deliciu culinar!
- 700 gr carne tocată de bună calitate
- 700 gr vinete
- 175 gr ceapă
- 225 gr roşii
- 150 ml ulei de măsline
- 1 lingură pătrunjel tocat
- 425 ml. sos bechamel (aici)
- sare şi piper

Învelişul:
- 1 gălbenuş de ou
- o priză de nucşoară
- 75 gr caşcaval

Tăiaţi capetele vinetelor dar nu decojiţi. Tăiaţi-le apoi în felii de grosimea degetului mic. Puneţi feliile presărate cu sare la scurs o jumătate de oră ca să iasă gustul amar din ele. Apoi tamponaţi să fie uscate.
Prăjiţi puţin feliile în 3 linguriţe de ulei, scoateţi-le şi aşezaţi pe o hârtie absorbantă. Mai adăugaţi ulei în tigaie dacă este nevoie şi prăjiţi uşor ceapa, apoi adăugaţi carnea , şi la sfârşit restul ingredientelor şi lăsaţi la foc mic cca 20 minute.
Într-un vas termorezistent aranjaţi straturi alternative, vinete, carne, terminând cu vinete.
Încălziţi puţin sosul bechamel. Luaţi de pe foc şi încorporaţi gălbenuşul de ou cu sarea, piperul şi nucşoara.
Turnaţi sosul rezultat deasupra, apoi radeţi caşcavalul şi daţi la cuptor aprox. 40 min.

Niciun comentariu: