marți, 19 mai 2009

Sos caramel

- 70 gr unt
- 200 gr zahar brun (nu inlocuiti cu zahar alb!)
- 180 ml frisca nebatuta
- 1 varf cutit sare
- 1 lingurita esenta vanilie


  1. Cantariti toate ingredientele ca sa le aveti la indemana, in timpul prepararii sosului nu aveti voie sa va indepartati de tigaie sau sa o luati de pe foc.
  2. Intr-o tigaie topiti untul pe foc mediu spre mic. Cand e topit complet adaugati zaharul si amestecati ca absoarba untul.
  3. Continuati sa amestecati din cand in cand pana cand incepe sa fiarba, adica apar bule mari la suprafata. Dureaza cca. 3 minute. Zaharul nu este complet topit, se mai simte cu lingura, dar e ok asa.
  4. Adaugati toata frisca o data si amestecti repede cu un tel. Cresteti putin puterea focului sub tigaie si continuati sa amestecati pana incepe sosul sa fac spuma deasupra. Dureaza cca 2 minute pana sosul incepe sa fiarba.
  5. In acel moment dati focul iar la mediu spre mic si lasati sa fiarba inca cca 4 minute pana sosul incepe sa se ingroase un pic.
    * sosul nu trebuie sa se ingroase foarte tare fiindca se va mai ingrosa dupa ce se raceste. daca il fierbeti prea mult, cand se raceste caramelul se va solidifica.
  6. Luati tigaia de pe foc si puneti sosul in alt vas ca sa opriti fierberea. Adaugati sare si amestecati.
  7. Puneti o folie peste vas। Lasati la racit complet si adaugati apoi vanilia. Sosul racit se va ingrosa bine, capatand consistenta de caramel. Pastrati intr-o sticla inchisa, la frigider.
sursa: www.e-retete.ro

Niciun comentariu: