marți, 19 mai 2009

Tartă cu ceapă şi cartofi

Crusta

150 gr faina
120 gr unt rece
4 linguri apa rece

Umplutura

2 cartofi mari
1 ceapa mare
200 gr smantana
1 ou
100 gr cascaval
cimbru
sare, piper
putin ulei

Portii: 4

Preparare

  1. Puneti untul si apa in congelator pentru 15 minute.
  2. Fierbeti cartofii in coaja. Curatati-i de coaja si ii taiati felii.
  3. In robotel puneti faina, un varf de lingurita de sare si apoi untul rece taiat cubulete. Dati cateva pulsuri pana faina devine nisipoasa. Apoi porniti iar robotul si adaugati apa, lingura cu lingura. Aluatul trebuie sa se adune sub forma de bila in robot.
  4. Cu mainile reci (tineti-le sub apa rece la robinet) rasturnati aluatul pe folie de plastic, dati-i forma de disc si aplatizati-l cat de tare puteti. Dati la frigider minim 30 minute.
  5. Tocati ceapa rondele (am adaugat si un fir de ceapa verde ratacit prin frigider) si caliti-o in putin ulei (cam 2 linguri) cu sare, piper si putin cimbru pana se inmoaie bine.
  6. Bateti smantana cu ou, putina sare si apoi incorporati cascavalul ras.
  7. Ungeti o forma de tarta de 22 cm cu putin ulei.
  8. Intindeti crusta mai mare putin decat dimensiunea formei si apoi asezati-o inauntru, apasand cu degetele pe margine ca sa intre in striatiile specifice formelor de tarta. Cu sucitorul treceti pe marginea tavii ca sa rupeti aluatul care atarna in afara.
  9. Presarati ceapa peste crusta.
  10. Asezati cartofii peste ceapa.
  11. Turnati deasupra amestecul cu smantana si presarati foarte putin cimbru deasupra.
    * tarta astfel asamblata o puteti tine la frigider pana doriti sa o coaceti.
  12. Dati la cuptor la 220C pentru 30 minute, pana tarta e rumena si crusta e facuta.
  13. Ca sa o scoateti din forma: puneti pe tarta o farfurie cu acelasi diametru, cu fata in jos, si intorceti tava astfel incat tarta sa cada pe farfurie cu crusta in sus. Repetati operatia cu alta farfurie ca sa rasturnati tarta cu crusta in jos. Feliati si serviti calduta.
sursa: www.e-retete.ro

Niciun comentariu: